Adrien Buteneers
Adrien Buteneers is gespecialiseerd in efficiënt bouwen: "Hoe meer knopen je op voorhand doorhakt, hoe vlotter het bouwproces verloopt." Foto: Hogeschool PXL

Het duurt gemiddeld één tot anderhalf jaar om een nieuwe woning te bouwen. Maar het kan ook sneller. Véél sneller. Efficiëntiespecialist Adrien Buteneers doet een boekje open!

Adrien Buteneers is hoofd van het Expertisecentrum PXL Bouw en Energie van Hogeschool PXL in Hasselt. Zijn vakgroep onderzoekt hoe plannings- en managementmethoden uit de industrie ook in de bouwwereld toegepast kunnen worden. Het idee: sluit bouwfouten uit en organiseer bouwprocessen zodanig dat wachttijden tot een minimum beperkt worden. “Het potentieel is enorm”, weet Adrien. “Voor een klassieke nieuwbouw (dragende binnenmuur, isolatie en gevelsteen, red.) heb je ongeveer 1.700 uren nodig. Dat komt neer op 212 werkdagen van 8 uur, of 70 werkdagen als je met z’n drieën bent. Gaan er vier vakmannen tegelijk aan de slag, dan volstaan 53 werkdagen of nauwelijks 3 maanden!”

Momenteel experimenteren vooral grote aannemers met moderne managementtechnieken. Maar ook jij kan de bouw van je nieuwe woning een ferme boost geven. Adrien Buteneers geeft vijf praktische tips.

Lees meer